W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Doi pusti si o bicicleta

Îmi aduc aminte cu drag de prima bicicletã şi de aventurile copilãriei.

Un albastru pur, copiat parcã de pe crestele munţilor în dimineţile senine de varã, învãluia cadrul simplu cu roţi medii şi cauciucuri subţiri de cursierã.

Viaţa pe douã roţi era palpitantã, mai fãceam o panã, mai sãrea lanţul sau aterizam într-o groapã strategic poziţionatã în calea mea. De aici începea distracţia, cãci roata nu era nici de Pegas nici de Tohani, ci undeva între ele, aşa cã singura mea şansã era bunicul, bancul de lucru, ciocanul si câteva bucãţi de cauciuc depozitate cu grijã pe raftul de sus al dulãpiorului cu scule.

fixed gear bike bicycle chain

 

Tot în zgomot puternic de lovituri de ciocan i-am cunoscut pe Mario si fratele lui.

Acum, la aproape 25 de ani de la reparaţiile ingenioase din atelierul bunicului, în faţa porţii mele, stau doi puşti şi o bicicletã cu lanţul încolãcit în jurul axului cu 7 viteze.

 

 

 

Ei cer politicos o şurubelniţã, eu mã prezint imediat cu 2-3 exemplare diferite cãci ştiu ce urmeazã sã se întâmple.

Surpriza e mare, cãci petrecem împreunã mai bine de 30 de minute şi atingem subiecte de discuţie diverse.

Sã îşi sune tatãl şi sã îi spunã cã i-a ţinut mai mult la şcoalã, sau pur şi simplu sã îi explice cã a sãrit lanţul şi dureazã reparaţia? Explicaţia e evidentã, şi vine de la fratele mai mic – Cine stã pe stradã sã îţi repare bicicleta, şi gratuit?

Ajuţi pe cine are nevoie, şi când are nevoie – zic eu moralist. Da, mã aprobã ei, indiferent dacã e … (şi s-au oprit brusc, coborând ochii în pãmânt).  Încerc sã salvez eu situaţia – Şi eu am fost ca voi, şi am avut bicicletã.

Sunt prieteni, chiar dacã nu se înteleg bine tot timpul, iar fratele mai mic a renunţat la alt prieten care îi jignea  fratele mai mare.  Explicaţia e la mine – Daca v-aţi întelege bine mereu, oare nu v-aţi plictisi?

Ce mişto cã am casa mea şi fac reparaţii la ea, şi am şurubelniţe ca sã reparãm bicicleta – defapt în jurul bicicletei era o armatã de scule de tot felul. Explicaţia e la Mario, fratele cel mare – Sã nu râdeţi de noi, locuim  într-un garaj, dar l-a aranjat tata sã fie ca o casã.

Sunteţi super tare – zic puştii în cor, când vãd faţa mea triumfãtoare şi lanţul la locul lui. Sunt mai mare ca tatãl lor cu vreo 5-6 ani, aflu de la puştiul cel mic care mã priveşte cu ochi negrii pãtrunzãtori.  Explicaţia este o amintire despre bunici si ciocane.

Bicicleta e pe poziţie. Mai facem câteva reglaje ca sã prindã frâna şi sã poatã schimba vitezele. Mario se urcã pe bicicletã şi face o turã scurtã – de test. Fratele mai mic sare repede sã o verifice şi el.

Da, mi-am adus aminte imediat. Cel mai frumos lucru era sã mã dau cu bicicleta fratelui meu.

Privesc cum se îndepãrteazã puştii, şi încet încet, încep sã îngân câteva versuri:

“Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *